Lær at dyrke din egen øko have: Fælleshaverne lancerer snart nye digitale kurser.

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiviteter og roller i haverne

Det sker i jeres fælleshave

Alle indgår i fællesskabet og inviteres til at tage del i organiseringen og støtte op om arrangementerne. Der er rig mulighed for at tage initiativ til nye aktiviteter, og alle gør deres bedste for at bidrage til fællesskabet.

Sæsonstart og – afslutning samt begynderkursus

Sæsonen skydes i gang med en fælles introduktionsdag i slutningen af april/starten af maj. Her præsenteres sæsonen og formatet, og der bliver mulighed for at tage det første spadestik i jorden. Deltagelse denne dag er vigtig, fordi du får en masse information om, hvordan haverne fungerer.

Derudover er du inviteret til at deltage i et grundkursus i maj, som er gratis og afholdes for alle, der ikke har erfaring med havedyrkning.

I slutningen af oktober eller begyndelsen af november slutter vi sæsonen af i fællesskab. Vi høster de sidste afgrøder og rydder op i haverne. Hvis det er muligt, lader vi kålplanterne stå i vintermånederne, så I fortsat kan høste af dem.

Se datoerne for opstart, grundkursus og afslutning for de enkelte haver under Find din fælleshave. Informationen opdateres løbende i takt med, at vi færdiggør programmet.

Fællesspisninger

Sæt jer ved langbordet og nyd smagen af høsten forvandlet til skønne måltider. Alle fælleshaver har et simpelt udekøkken og udstyr, så I som deltagere kan arrangere fællesspisninger, hvor I sammen høster og forbereder maden af jeres fælles afgrøder. Der er som udgangspunkt mulighed for fællesspisning 4-5 gange i sæsonen, men den enkelte fælleshave beslutter selv, om det skal være mere eller mindre.

Kurser

I løbet af sæsonen er det muligt at tilmelde sig kurser i eksempelvis fermentering. Da disse kurser ikke er inkluderet i prisen for haverne, skal de tilkøbes.

Dem finder du i jeres fælleshave

Bag Fælleshaverne står en masse dedikerede og dygtige folk, som holder jorden næringsrig og sørger for, at haverne indbyder til at få fingrene i jorden.

Gartnerne

Gartnerne er ansat af Fælleshaverne og står for at klargøre jorden og udvælge, hvad der dyrkes i delehaverne. De er til rådighed for deltagerne i de enkelte havefællesskaber på udvalgte tidspunkter, og har mange gode tips og tricks, som kan hjælpe til at få det bedste udbytte af afgrøderne. Hvor tæt skal squash plantes? Og hvordan bygger man bedst sit ærtehegn? Det er også gartnerne, som afholder en introduktionsdag i begyndelsen af hver sæson, og som deltager fem gange i hver dyrkningsgruppe for at give faglig vejledning.

Værterne

Værterne er grønne ildsjæle blandt havedyrkerne, som hjælper med at skabe gode rammer i haverne og sørger for, at det rigtige udstyr og frø er til rådighed. De hjælper også med at passe og holde orden på fællesarealerne. Værterne kender alt til haverne, og kan derfor også besvare praktiske spørgsmål. 

Tovholderne

Tovholderne er en lille gruppe havedyrkere fra hver dyrkningsgruppe, som har meldt sig til at holde styr på deres respektive dele af fællesarealet. De har overblik over opgaverne, og er løbende i kontakt med gartnerne, som giver råd og vejledning – både om dyrkningen og om, hvornår det er tid til at høste.

Fællesarrangørerne

Fællesarrangørerne står for sæsonens fællesspisninger og andre arrangementer. Dette indebærer at sammensætte lækre menuer, invitere alle havedyrkerne og sørge for, at dagens begivenhed forløber godt. Til introduktionsmødet vil I høre nærmere om fællesarrangementerne, samt hvad det indebærer at være fællesarrangør.

Havedyrkerne

Det er dig og alle de andre, som har tilmeldt sig din lokale fælleshave. Som havedyrker er du en del af fællesskabet omkring jeres fælles dyrkning, faciliteter og aktiviteter. Du tager del i en dyrkningsgruppe i delehaverne, og har desuden dit eget jordlod – solohaven – som du har ansvar for at dyrke og passe. Du kan tilmelde dig alene, men I kan også tilmelde jer som familie/venner og dele en solohave. I deler så indbyrdes jeres solohaves andel af den fælles høst.

Dyrkningsgrupperne

Alle havedyrkere tilhører en dyrkningsgruppe, hvor man i fællesskab er ansvarlig for at så, dyrke og høste afgrøder til glæde for alle medlemmerne. Hver dyrkningsgruppe består typisk af 35 havedyrkere, og passer hver sin type afgrøder. Under Haverne kan du læse mere om de forskellige dyrkningsgrupper.