Lær at dyrke din egen øko have med Carlas digitale planteskole - se video om hvordan du anlægger nye bede om vinteren

Se video

Aktiviteter og roller i haverne

Det sker i jeres fælleshave

Alle indgår i fællesskabet og inviteres til at tage del i organiseringen og støtte op om arrangementerne. Der er rig mulighed for at tage initiativ til nye aktiviteter, og alle gør deres bedste for at bidrage til fællesskabet.

Sæsonstart og – afslutning

Sæsonen skydes i gang d.10/11 April. Her præsenteres sæsonen og formatet, og der bliver mulighed for at forspire de første planter. Deltagelse denne dag er vigtig, fordi du får en masse information om, hvordan haverne fungerer.

I slutningen af oktober eller begyndelsen af november slutter vi sæsonen af i fællesskab. Vi høster de sidste afgrøder og rydder op i haverne. Hvis det er muligt, lader vi kålplanterne stå i vintermånederne, så I fortsat kan høste af dem.

Fællesdage

Det er på fællesdagene vi dyrker vores delehaver med kål, kartofler, majs og passer vores fællesarealer. Det forventes, at hver have deltager i minimum 5 fællesdage, fordelt over sæsonen 2021. Tilmelding til fællesdage sker via app’en og der er 30 fællesdage at vælge imellem, fordelt over sæsonen på både hverdage og i weekender.

Fællesspisninger

Sæt jer ved langbordet og nyd smagen af høsten forvandlet til skønne måltider. Alle fælleshaver har et simpelt udekøkken og udstyr, så I som deltagere kan arrangere fællesspisninger, hvor I sammen høster og forbereder maden af jeres fælles afgrøder. Der er som udgangspunkt mulighed for fællesspisning 4-5 gange i sæsonen, men den enkelte fælleshave beslutter selv, om det skal være mere eller mindre.

Børnedage

I fælleshaverne elsker vi børn! Vi arrangerer derfor i løbet af sæsonen 5 børnedage hvor der er ekstra fokus på børn og familier. Hele familien får mulighed for at deltage i sjove aktiviteter udenfor. Forældre og bedsteforældre kan gå i haven eller være med i legene. læs mere her: faelleshaverne.com/bornedage

Dem finder du i jeres fælleshave

Bag Fælleshaverne står en masse dedikerede og dygtige folk, som holder jorden næringsrig og sørger for, at haverne indbyder til at få fingrene i jorden.

Gartnerne

Gartnerne er ansat af Fælleshaverne og står for at klargøre jorden og udvælge, hvad der dyrkes i delehaverne. De er til rådighed for deltagerne i de enkelte havefællesskaber på udvalgte tidspunkter, og har mange gode tips og tricks, som kan hjælpe til at få det bedste udbytte af afgrøderne. Hvor tæt skal squash plantes? Og hvordan bygger man bedst sit ærtehegn? Det er også gartnerne, som afholder en introduktionsdag i begyndelsen af hver sæson, og som deltager fem gange i hver dyrkningsgruppe for at give faglig vejledning.

Fællesarrangørerne

Fællesarrangørerne står for sæsonens fællesspisninger og andre arrangementer. Dette indebærer at sammensætte lækre menuer, invitere alle havedyrkerne og sørge for, at dagens begivenhed forløber godt. Til introduktionsmødet vil I høre nærmere om fællesarrangementerne, samt hvad det indebærer at være fællesarrangør.

Havedyrkerne

Det er dig og alle de andre, som har tilmeldt sig fælleshaverne. Som havedyrker er du en del af fællesskabet omkring jeres fælles dyrkning, faciliteter og aktiviteter. Du tager del i fællesdagene i delehaverne, og har desuden dit eget jordlod – solohaven – som du har ansvar for at dyrke og passe. Du kan tilmelde dig alene, men I kan også tilmelde jer som familie/venner og dele en solohave. I deler så indbyrdes jeres solohaves andel af den fælles høst.